30 Μαΐ 2009

Συνέντευξη στην εφημερίδα Νέοι Αγώνες για τις "Πολύχρωμες στροφές"

Ο Μίλτος Γήτας, ο Παναγιώτης Κρομμύδας και η Θάλεια Οικονόμου μας προσκαλούν στις «Πολύχρωμες Στροφές»

polixromes_strofesΤην Τρίτη 2 Ιουνίου στις 8 το βράδυ στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια μιας, πραγματικά πρωτότυπης αλλά και πολύ ενδιαφέρουσας έκθεσης. Αυτό γιατί, για πρώτη φορά στα Γιάννινα, ίσως και στην Ελλάδα, τα έργα που θα εκτεθούν αποτελούν εικαστικές δημιουργίες εμπνευσμένες από ποίηση και στίχος που προσπαθούν να οπτικοποιήσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα του ποιητή.

Ο τίτλος «Πολύχρωμες Στροφές» προδίδει αυτήν ακριβώς την προσπάθεια συνδυασμού των δύο μορφών τέχνης. Η λέξη πολύχρωμες αφορά στη ζωγραφική και οι στροφές φυσικά την ποίηση.

Η έκθεση θα αποτελείται από 22 πινάκες ζωγραφικής, όλοι έργα του Παναγιώτη Κρομμύδα, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν στον επισκέπτη τα συναισθήματα και τις εικόνες που έβλεπε ο Μίλτος Γήτας όταν έγραφε τα ποιήματα του. Σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης και η επιμέλεια της έκθεσης που έγινε από την Θάλεια Οικονόμου και η οποία έδωσε ένα διαφορετικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα δημιούργησε μια μεγάλη έκπληξη που σίγουρα θα εντυπωσιάσει όλους όσους βρεθούν στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου.

Εμείς βρήκαμε δύο από τους συντελεστές της έκθεσης οι οποίοι μας μίλησαν για τις προσπάθειες και τις προσδοκίες τους και μας έδωσαν μια πρώτη γεύση για το τι πρόκειται να συναντήσουμε την Τρίτη.

Ερ. Θάλεια ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος σου σε αυτή την έκθεση;

Θ.Ο. Ουσιαστικά είχα την όλη επιμέλεια της έκθεσης. Ασχολήθηκα με το στήσιμο και την επιλογή των έργων που τελικά θα εκτεθούν γιατί έπρεπε να διαλέξουμε εκείνα τα έργα που θα απεικόνιζαν καλύτερα την ποίηση του Μίλτου. Επίσης επιμελήθηκα τα κείμενα που στάλθηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες για την προώθηση και τη διαφήμιση της έκθεσης. Γενικά είχα ένα πιο οργανωτικό και συντονιστικό ρόλο.

Ερ. Πόσο δύσκολο ήταν να πραγματοποιηθεί αυτή έκθεση τελικά;

Μ.Γ. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο γιατί με αυτήν την έκθεση συμπράττουν δυο καλλιτέχνες που υπηρετούν δύο διαφορετικές μορφές τέχνης την ποίηση και την Ζωγραφική. Ο σκοπός είναι να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στις δύο αυτές μορφές τέχνης.

Ερ. Είσαι ευχαριστημένος με το τελικό αποτέλεσμα. Την εικόνα που τελικά πήραν οι στίχοι σου;

Μ.Γ. Για 'μένα η έκθεση αυτή αποτελούσε ένα όραμα. Ο συνδυασμός της ποίησης και της Ζωγραφικής ήταν για μένα ένα όνειρο. Δεν ασχολήθηκα σχεδόν καθόλου στο έργο του Παναγιώτη. Εκείνος ζωγράφιζε και μου έφερνε τα έργα να τα δω. Δενεπενέβηκα ποτέ να του πω αυτό δε μου αρέσει. Όχι από ευγένεια αλλά γιατί πραγματικά μου άρεσε το αποτέλεσμα.

Θ.Ο. Είναι σίγουρο ότι κάθε καλλιτέχνης θα απεικόνιζε διαφορετικά την ποίηση του Μίλτου. Αυτό είναι προφανές, κάποιος άλλος θα επέλεγε ένα διαφορετικό ύφος, άλλα χρώματα, άλλα μορφές ίσως και άλλη τεχνοτροπία.

Ο Παναγιώτης είδε από τη δική του οπτική τους στίχους του Μίλτου και το αποτέλεσμα σίγουρα μας ικανοποίησε όλους.

Μ.Γ Θέλω στο σημείο αυτό να προσθέσω ότι για μένα ήταν μια καλή ευκαιρία να κάνω μια αναδρομή στα ποιήματά μου. Ένας κύκλος κλείνει με αυτή την έκθεση. Ένας κύκλος που περιλαμβάνει τέσσερις ποιητικές συλλογές και που αποτελεί την αφετηρία για νέες δημιουργίες, για ένα νέο κύκλο που ανοίγεται μπροστά μου.

Ερ. Θάλεια πόσο εύκολο ήταν για εσένα να διαμορφώσεις το χώρο και να επιλέξεις την τελική θέση των πινάκων μέσα σε αυτόν;

Θ.Ο. Η αλήθεια είναι ότι η ζωγραφική υπερισχύει στο μάτι του επισκέπτη. Έτσι στόχος μου ήταν και τα ποιήματα που υπάρχουν δίπλα από κάθε πίνακα να αναδειχτούν και αυτά το ίδιο. Προσπάθησα να ισορροπήσω την ποίηση και τη Ζωγραφική. Αυτός άλλωστε είναι και ο ρόλος της επιμελήτριας να συνδυάσει και να δώσει ένα αποτέλεσμα που δεν θα αδικεί καμιά από της δύο τέχνες.

Ερ Κάποια καινοτομία κάτι το διαφορετικό που θα δούμε στην έκθεση πέρα βέβαια από την ίδια την έκθεση που από μόνης της διαφέρει από τις άλλες λόγω θέματος.

Μ.Γ. Έχουμε πραγματικά προσπαθήσει να φέρουμε αρκετές καινοτομίες. Για παράδειγμα έχουμε οπτικοακουστικό υλικό. Ένα βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται η ζωή και το έργο τόσο του Παναγιώτη όσο και το δικό μου. Θα ακούγονται ποιήματα και θα συνδυάζονται με εικόνες. Και φυσικά η Θάλεια έχει ετοιμάσει μια δικιά της δημιουργία, που δε θέλω να αποκαλύψω τι ακριβώς είναι, και θα αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη της έκθεσης. Όλα αυτά δεν θα είχαν γίνει χωρίς την επιμέλεια της Θάλειας. Η Θάλεια αποτέλεσε τον τρίτο πόλο, ας μου επιτραπεί η έκφραση. Από τη μία έχουμε σίγουρα την ποίηση και τη ζωγραφική από την άλλη όμως χωρίς τις παρεμβάσεις και το έργο της Θάλειας η έκθεση αυτή θα ήταν απλά μια ακόμα έκθεση.

Η έκθεση θα διαρκέσει από της 2 μέχρι της 10 Ιουνίου και οι ώρες λειτουργίας θα είναι από τις 11 μέχρι τη 1 το μεσημέρι και από της 7 μέχρι της 10 το βράδυ.

Λειτουργεί επίσης και η ιστοσελίδα της έκθεσης, www.polixromes-strofes.gr στην οποία μπορείτε να δείτε μερικά από τα έργα καθώς και τα βιογραφικά των καλλιτεχνών.

1 σχόλιο: