9 Μαΐ 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Η τεχνη θελει θυσιες...
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
3.2.2. Μουσειολογικό σκεπτικό
Η δυσκολία της συγκεκριμένης πρότασης έγκειται στο γεγονός ότι ο χορός είναι μια έννοια αφηρημένη, η οποία δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή στον επισκέπτη μέσα από το εποπτικό υλικό ή τα αντικείμενα. Η συλλογή σχετίζεται με το χορό, ωστόσο δεν έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει στον επισκέπτη τη ζωντάνια του αληθινού χορού και το συναίσθημα του χορευτή, δύο πράγματα που αποτελούν ζητούμενα του μουσείου.
[…] Ο χορός δεν είναι μόνο βήματα και τεχνική, δεν είναι μόνο ύφος και διασκέδαση. Ο χορός πάνω από όλα είναι η έκφραση του ατομικού και το συλλογικού πνεύματος, είναι η ίδια η ζωή και η καθημερινότητα και ο τρόπος ζωής των ανθρώπων που χορεύουν τις χαρές και τις λύπες τους, το προσωπικό και το ομαδικό στοιχείο της κοινωνίας, στην οποία ανήκουν. Ο χορός είναι ο μικρόκοσμος της κοινωνικής ομάδας, στην οποία ανήκουν οι χορευτές. Μέσα από το χορό ξεδιπλώνονται οι προσωπικότητες και οι χαρακτήρες, γίνονται αντιληπτές οι κοινωνικές, ανθρωπολογικές και οικονομικές δομές της κοινωνίες και φαίνονται οι αξίες, η ιδεολογία και το πολιτιστικό επίπεδο.
Η κεντρική, λοιπόν, ιδέα της έκθεσης του μουσείου βασίζεται στην παρακάτω φράση:
Ο χορός είναι ζωή.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο χορός είναι σύζευξη σώματος και πνεύματος, είναι ανάταση της ψυχής. Το μουσειολογικό σκεπτικό, λοιπόν, εστιάζει στην προώθηση, την καλλιέργεια και την ανάπτυξη στα μέλη της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας και όλων των επισκεπτών της εκτίμησης, της αγάπης, του πάθους και της κατανόησης του παραδοσιακού χορού. Με άλλα λόγια σκοπός είναι να παρουσιαστούν οι ελληνικοί χοροί όχι μόνο ως ένα ισχυρό τμήμα της ελληνικής παράδοσης γενικά(έμμεσα), αλλά και ως ένα αξιόλογο στοιχείο της έκφρασης και της ζωής μας ειδικά(άμεσα). Ωστόσο, επιθυμία και στόχος της γράφουσας είναι να δοθεί μέσα από την έκθεση ένα γενικό πλάνο για την ελληνική χορευτική παράδοση, το οποίο να είναι αντιληπτό από το μέσο επισκέπτη, αλλά και να προσφερθεί υλικό που θα παρέχει πληροφορίες και θα δημιουργήσει ερωτήματα στον ειδήμονα.
Κύριοι στόχοι της έκθεσης είναι να μεταδοθούν μηνύματα και νοήματα που θα αφορούν στη χορευτική παράδοση του τόπου μας. Ζητούμενα, λοιπόν, της έκθεσης είναι:
να διαφυλάξει την ιστορία, την εθιμοτυπία και την ταυτότητα του τόπου μας, με την οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένος ο χορός
να συνδέσει τη χορευτική παράδοση με την αντίστοιχη μουσική και φωνητική, με τις οποίες αποτελεί ένα ενιαίο και αδιαίρετο σύνολο
να δημιουργήσει ερωτήματα και να προκαλέσει στον επισκέπτη ενδιαφέρον σύγκρισης χορών και εθίμων ανά περιοχές ή με ξένους χορούς
να μη δοθεί έμφαση τόσο στη λαογραφική ερμηνεία της συλλογής αλλά κυρίως στην κοινωνιολογική και ανθρωπολογική
να δοθούν πληροφορίες στον επισκέπτη όχι μόνο μέσω εποπτικού υλικού.
Η μουσειολογική πορεία είναι θεματική τόσο στο σύνολο των ενοτήτων όσο και στων υποενοτήτων. Η θεματική αυτή πορεία οδηγεί τον επισκέπτη από το γενικό στο ειδικό. Στόχος είναι να δοθεί πρώτα ένα γενικό πλαίσιο για το χορό, έπειτα πληροφορίες για τον εθνικό χορό και τέλος για τις ανθρωπολογικές και κοινωνιολογικές διαστάσεις του χορού. Έτσι, λοιπόν, ο επισκέπτης κινείται στο χώρο λαμβάνοντας κλιμακωτές πληροφορίες για το πιο ειδικό τμήμα του χορού, που είναι η τεχνική και το ύφος του.
Η πορεία που ακολουθεί ο επισκέπτης τον ενημερώνει για τρία
στοιχεία. Πρώτον, τι είναι ο χορός γενικά και ειδικά. Ο επισκέπτης ενημερώνεται για τα είδη χορού, για τον εθνικό χορό και τα βασικά χαρακτηριστικά του. Το δεύτερο στοιχείο είναι πότε και γιατί χορεύουμε, ποιοι είναι δηλαδή οι λόγοι και οι περιστάσεις που κάποιος χορεύει παραδοσιακούς χορούς. Το τρίτο και τελευταίο στοιχείο είναι το πώς χορεύουμε, ποια είναι δηλαδή η τεχνική, τα βήματα, το ύφος, η μουσική και το τραγούδι που συνοδεύουν το χορευτή και οι σημασιολογικές προεκτάσεις όλων των παραπάνω. Η μουσειολογική αυτή πορεία ανταποκρίνεται στην κεντρική ιδέα και στους στόχους του μουσείου για την έκθεση.
ωραια προσπάθεια κάνεις εδώ...
ΑπάντησηΔιαγραφήμε τα χαράς βλέπω έξυπνες προσεγγίσεις που άπτονται των ενδιαφερόντων μου(ο λόγος για τις εργασίες σου)και σπουδές από ένα ίδρυμα από το οποίο πέρασα.. :D
ευχαριστώ για το following και ανταποδίδω :P
που μας εντόπισες αλήθεια?
i ll be around